f2_article26

TEST Τροποννίνης: Για την έγκαιρη διάγνωση μικρών εμφραγμάτων

Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο test για την έγκαιρη διάγνωση ακόμη και ενός μικρού εμφράγματος (με προσοχή όμως στις εξαιρέσεις).

Η τροπονίνη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στα κύτταρα του μυοκαρδίου και διαδραματίζει ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο στη συστολή του μυοκαρδιακού κυττάρου και γενικότερα της καρδιάς. Η τροπονίνη εμφανίζεται με τρεις ισομερείς μορφές (I, C, T). Η πρωτεΐνη αυτή απελευθερώνεται και κυκλοφορεί στο αίμα μόνο όταν καταστραφεί το μυοκαρδιακό κύτταρο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του εμφράγματος. Όμως είναι δυνατόν να αυξηθεί και σε περιπτώσεις φλεγμονής και νέκρωσης του μυοκαρδίου, όπως π.χ. σε περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, μυοκαρδιοπάθειας ή καρδιακής ανεπάρκειας.

Έχει βρεθεί ότι σε περιπτώσεις έντονου stress του μυοκαρδίου, όπως π.χ. στους δρομείς του Μαραθωνίου, μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της τροπονίνης. Ακόμη και μικρή αύξηση της τροπονίνης, μετά από έναν πόνο στον θώρακα αποτελεί αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο, παρακολούθησης και εφαρμογής της κατάλληλης θεραπείας. Γενικά, το test τροπονίνης είναι ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο test για την έγκαιρη διάγνωση ακόμη και ενός μικρού εμφράγματος, που πολλές φορές ούτε το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να αναδείξει.

Tα τελευταία χρόνια οι τροπονίνες, ως εξαιρετικά ειδικοί και ευαίσθητοι βιολογικοί δείκτες μυοκαρδιακής βλάβης, έγιναν δημοφιλείς και άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως στην κλινική πράξη, συχνά όμως λανθασμένα. Αυτό γιατί όπως γνωρίζουμε τα τελευταία έτη, οι τροπονίνες μπορεί να βρεθούν αυξημένες σε περιπτώσεις δευτερογενούς βλάβης του μυοκαρδίου, χωρίς όμως να πρόκειται για έμφραγμα (όπως σε σοβαρές λοιμώξεις, πνευμονική εμβολή κ.λ.π.). Ακόμα σπανιότερα, η προέλευση της αυξημένης τροπονίνης μπορεί να είναι εξωκαρδιακή, όπως έχει βρεθεί ότι μπορεί να συμβαίνει σε διάφορες νευρομυικές παθήσεις (μυοσίτιδες, ραβδομυόλυση και άλλες) ή να οφείλεται σε διασταυρούμενες αντιδράσεις που οδηγούν σε ψευδώς θετικά ευρήματα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δυνατόν ασθενείς να θεραπεύονται για έμφραγμα ενώ η πραγματική αιτία της αυξημένης τροπονίνης παραγνωρίζεται. Στην κλινική «Υγείας Μέλαθρον» αντιμετωπίσθηκε πρόσφατα περίπτωση ασθενούς με μυασθένεια (αυτοάνοσης αιτιολογίας νευρολογική πάθηση η οποία επηρεάζει τη μυϊκή λειτουργία), που βρέθηκε με ιδιαίτερα υψηλές τιμές τροπονίνης και συνακόλουθα υποψία οξέος στεφανιαίου συνδρόμου, που όπως όμως αποδείχθηκε μετά διερεύνηση, δεν οφειλόταν σε μυοκαρδιακή βλάβη, αλλά στην παρουσία ειδικών αντισωμάτων, πιθανώς σχετιζόμενων με τη μυασθένεια.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ενδελεχής κλινική αξιολόγηση από καρδιολόγους και νευρολόγους, σε συνδυασμό με την αξιόπιστη υποστήριξη του εργαστηρίου (ακτινολογικό, βιοχημικό) κατεύθυναν την ορθή διερεύνηση και εφαρμογή κατάλληλης θεραπείας. Η περίπτωση, η οποία είχε απόλυτα ομαλή έκβαση, δημοσιεύθηκε σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό λόγω του ενδιαφέροντος της.

Γεώργιος Σταυρουλάκης , MD, FESC Καρδιολόγος "ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ" Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

f2_flowers_final_2
Η κολπική χειρουργική αποτελεί την προτιμώμενη οδό για την αντιμετώπιση των διαταραχών του πυελικού εδάφους.
f2_article_26
Η ακράτεια ούρων είναι ένα συχνό πρόβλημα υγείας με σοβαρές ψυχοκοινωνικές προεκτάσεις και επιβαρυντική επίδραση στην...
f2_article20
Στο Καρδιολογικό Εργαστήριο Υπερήχων του Καρδιολογικού Τμήματος του “Υγείας Μέλαθρον” εκτελείται από ετών το σύνολο των αναίμακτων...
×

Τα cookies μας βοηθούν να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

PID: 3285024 readPage -> done PID: 5974 addPage -> ok