Το νευρολογικό τμήμα του “Υγείας Μέλαθρον”
Πριν από 14 χρόνια όταν η Διοίκηση του ΤΥΠΕΤ εμπιστεύθηκε τη θέση του μοναδικού νευρολόγου της Κλινικής στον Χρήστο Μπαλτογιάννη, το μοναδικό όπλο που διέθετε η νευρολογική φαρέτρα του "ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ" ήταν ένα αμερικανικού τύπου νευρολογικό σφυράκι.
Η ΑΡΧΗ (αντί προλόγου)
Πριν από 14 χρόνια όταν η Διοίκηση του ΤΥΠΕΤ εμπιστεύθηκε τη θέση του μοναδικού νευρολόγου της Κλινικής στον Χρήστο Μπαλτογιάννη, το μοναδικό όπλο που διέθετε η νευρολογική φαρέτρα του "ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ" ήταν ένα αμερικανικού τύπου νευρολογικό σφυράκι. Στο μεταξύ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η δεκαετία του 2000 ανακηρύσσεται ως η δεκαετία του εγκεφάλου.
Οι νευρολογικές νόσοι: πολλαπλή σκλήρυνση, Alzheimer, Parkinson, επιληψία ακόμη και αυτές οι "αθώες" ημικρανίες υπολογίζεται ότι κοστίζουν δισεκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία. Η διεθνής κοινότητα αποφασίζει να δεκαπλασιάσει τον προϋπολογισμό για την Νευρολογική έρευνα. Παράλληλα, η κατανόηση της εγκεφαλικής λειτουργίας ήταν πάντα ένα γοητευτικό στοίχημα για τον άνθρωπο. Οι νευρολογικές ασθένειες και τα ελλείμματα που δημιουργούν μας βοηθούν να κατανοήσουμε τόσο την τοπογραφία αυτής της λειτουργίας όσο και τους μηχανισμούς της, Έτσι λοιπόν, η νευρολογία, την περασμένη δεκαετία εκτοξεύεται.
Χρησιμοποιεί την τεράστια πρόοδο της βασικής έρευνας, της μοριακής έρευνας και της γενετικής, ενώ οριστικοποιεί το διαζύγιο του έτσι κι αλλιώς αποτυχημένου γάμου της με την ψυχιατρική. Νέοι όροι εμφανίζονται στα επιστημονικά φόρα όπως τα epigenetics και η προσπάθεια κατανόησης βασικών λειτουργειών του εγκεφάλου ανεβαίνει επίπεδο.
Σημαντικό ρόλο παίζει η ανάπτυξη της νευροακτινολογίας και η ανακάλυψη νέων όχι μόνο απεικονιστικών αλλά και λειτουργικών εξετάσεων.
Στο "ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ" την ίδια εποχή σχεδιάστηκε από την αρχή μία νευρολογική μονάδα τέτοια που να μπορεί όχι μόνο να αντεπεξέλθει σταδιακά στο σύνολο των νέων απαιτήσεων αλλά και να καινοτομήσει εφαρμόζοντας νέες θεραπείες και πρωτοπόρα διαγνωστικά συστήματα.
Η ΔΟΜΗ
Το Νευρολογικό Τμήμα χωρίζεται σε 4 βασικούς τομείς.
α. Τα εξωτερικά ιατρεία
- εξωτερικά ιατρεία γενικής νευρολογίας
- ειδικά εξωτερικά ιατρεία (επιληψίας, σπαστικότητας)
- έκτακτα ιατρεία
- επείγοντα
β. Νευρολογική Κλινική
- νευρολογικοί ασθενείς
- ασθενείς άλλων κλινικών (διασυνδετική)
- ειδικές νοσηλείες (καταγραφή επιληπτικών κρίσεων, 24ωρες και πολυήμερες video ΗΕΓ καταγραφές, νοσηλείες για έναρξη νέων θεραπειών στην πολλαπλή σκλήρυνση)
Στην κλινική μπορεί να νοσηλευθεί το σύνολο σχεδόν των νευρολογικών περιστατικών. Η επέκταση της λειτουργίας του Νευρολογικού και τις απογευματινές ώρες θα βοηθήσει στην αύξηση των νοσηλειών τόσο αριθμητικά όσο και σε είδη παθήσεων.
Η πολλαπλή σκλήρυνση, η επιληψία, η ν. Parkinson, η άνοια, οι περιφερικές πολυνευροπάθειες, η διερεύνηση κεφαλαλγιών, η διερεύνηση επεισοδίων απωλείας συνειδήσεως κ.α. αποτελούν μέρος των παθήσεων που μπορούν να νοσηλευθούν είτε στην νευρολογική κλινική είτε διασυνδετικά με άλλες ειδικότητες.
γ. Νευροφυσιολογικό
Εργαστήριο ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΜΥΟΓΡΑΦΙΑ
- ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΑΓΩΓΗΣ
- ΗΛΕΚΤΡΟΜΥΟΓΡΑΦΗΜΑ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
- ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΩΝ (DESMETD)
- ΣΩΜΑΤΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΠΡΟΚΛΗΤΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ
- ΟΠΤΙΚΑ ΠΡΟΚΛΗΤΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ
- BLINK REFLEX
- ΔΕΡΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΟ (RSS)
- ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΡΟΜΟΥ
- ΕΓΧΥΣΗ ΑΛΑΝΤΙΚΗΣ ΤΟΞΙΝΗΣ (BOTOX) ΣΠΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΔΥΣΤΟΝΙΑ, ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ
Οι κλασσικές μυογραφικές εξετάσεις χρησιμοποιούνται στη διάγνωση περιφερικών νευροπαθειών, μυοπάθειας, μυασθένειας, πλαγίας μυατροφικής σκλήρυνσης, συνδρόμων καρπιαίου σωλήνα, πιζοπάθειες από βλάβες στην σπονδυλική στήλη κλπ.
Οι εξειδικευμένες ηλεκτρομυογραφικές εξετάσεις παρέχουν τη δυνατότητα διάγνωσης μυασθενικών συνδρόμων (Desmetd), ανάλυσης τον Παρκινσονικού τρόμου και διαχωρισμού του από οικογενείς ή μεικτούς τρόμους (μέτρηση τρόμου), μελέτης βλαβών πίσω από νευραλγίες τριδύμου (blink reflex), διάγνωσης βλαβών στο αυτόνομο νευρικό σύστημα (SSR), θεραπείας ανθεκτικών στα φάρμακα ημικρανιών (botox), ανίχνευσης των επιπέδων βλαβών νόσων του κεντρικού νευρικού συστήματος (σωματαισθητικά, οπτικά προκλητά δυναμικά).
ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
- ΑΠΛΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΗΜΑ
- 24ΩΡΟ VIDEO ΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΗΜΑ
- ΠΟΛΥΗΜΕΡΕΣ VIDEO ΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ
- ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΕΠΙΛΗΠΤΟΓΕΝΟΥΣ ΖΩΝΗΣ/ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ
- ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΓΑΣΤΡΙΚΟΥ ΔΙΕΓΕΡΤΗ (VNS) ΣΑΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΗΨΙΑ
Ο ηλεκτροεγκεφαλογράφος παρέχει τη δυνατότητα λειτουργικής μελέτης του εγκεφάλου. Χρησιμοποιείται κυρίως στην επιληψία αλλά και στην άνοια, την ημικρανία, τις εγκεφαλοπάθειες, τη νόσο των τρελλών αγελάδων κλπ.
Το "ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ" είναι από τις ελάχιστες κλινικές στην Ελλάδα που διαθέτουν ειδικό videoroom για πολυήμερες ηλεκτροεγκεφαλογραφικές καταγραφές και καταγραφές επιληπτικών κρίσεων.
δ. Επιστημονική έρευνα
- Το "ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ" είναι κλινική αναφοράς για τις νέες θεραπείες στην σκλήρυνση κατά πλάκας (έναρξη fingolimode, alemtuzumab- παλαιότερα mitoxandrone, Rituximab). Πρόκειται για θεραπείες 2ης και 3ης γραμμής σε επιθετικές μορφές της νόσου.
- Προχειρουργικός έλεγχος επιληψίας (brainmaping). Οι ασθενείς με επιληψία καταγράφονται στο ειδικό videoroom μεσοκριτικά και σε κρίσεις. Τα αποτελέσματα συνεκτιμούνται με ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις (φασματοσκοπία, λειτουργική μαγνητική, τρακτογραφία, ογκομετρία ιπποκάμπων) και εντοπίζεται τόσο η επιληπτογενής ζώνη όσο και η θέση του λόγου και της μνήμης.Αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται όταν χρειασθεί για να αφαιρεθεί με ασφάλεια η βλάβη στο πλαίσιο της χειρουργικής αντιμετώπισης της επιληψίας.
- Προχειρουργικός/μετεγχειρητικός έλεγχος VNS. Πρόκειται για εναλλακτική θεραπεία της επιληψίας όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν αποδίδει και η χειρουργική αντιμετώπιση (για διάφορους λόγους) είναι αδύνατη.
- Φασματοσκοπική μελέτη ανοικών συνδρομών. Συμβάλλει στη διάγνωση της νόσου Alzheimer ή αρχικών καταστάσεων όπως η ήπια γνωσιακή διαταραχή (MCI) και την έγκαιρη φαρμακευτική αντιμετώπισή τους.
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Οι νευρολογικές παθήσεις στην εποχή μας αποτελούν όλο και περισσότερο καθημερινό αντικείμενο συζήτησης.
Ακούμε συνέχεια για το Alzheimer, την σκλήρυνση, το Parkinson, τις κεφαλαλγίες, τους όγκους, τις διάφορες «περίεργες» παθήσεις που απειλούν την κίνησή μας και την ποιότητα της ζωής μας.
Όλο και περισσότερο η έρευνα, η τεχνολογία, η φαρμακολογία επικεντρώνονται στις νευρολογικές νόσους.
Στη συνείδηση του κόσμου πλέον αρχίζει να γίνεται ξεκάθαρο το αντικείμενο του νευρολόγου και έχει από καιρό πάψει να τον θεωρεί «ψυχίατρο για ελαφρές περιπτώσεις». Η καρικατούρα του δόκτορος Muller είναι πλέον παρελθόν.
Οι καιροί απαιτούν πολύπλοκες προσεγγίσεις και μεγάλη εξειδίκευση.
Στο "ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ" προσπαθούμε «κόντρα στον καιρό» να παρουσιάζουμε ένα υψηλού επιπέδου Νευρολογικό Τμήμα που όλο και περισσότερο εμβαθύνει την δραστηριότητά του, εκπαιδεύει συνεχώς τους γιατρούς του και βελτιώνει τις υπηρεσίες του.
Προσωπικό/επικοινωνία
- Χρ. Μπαλτογιάννης (Ν/λ): επιστημονικός υπεύθυνος, εξωτερικό ιατρείο, ηλεκτροεγκεφαλογραφία (απλό και video ΗΕΓ), κλινική επιληπτολογία, ΚΝΣ.
- Μαρ. Παπαδοπούλου (Ν/λ): εξωτερικό ιατρείο, ηλεκτρομυογραφία, περιφ. ΝΣ, επείγοντα.
- Σοφ. Τζώρτζου (Ν/λ): εξωτερικό ιατρείο, διασυνδετική, επείγοντα.
- Γ. Παπαδάκου (Ν/σ): νοσηλευτικές υπηρεσίες στο εργαστήριο, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, Botox, γραμματειακή υποστήριξη, ραντεβού Εργαστηρίου.