f2_flowers_final_2

«Κέντρο Αριστείας Κολπικής Χειρουργικής» Ιατρείο Ουρογυναικολογίας «Υγείας Μέλαθρον»

Η κολπική χειρουργική αποτελεί την προτιμώμενη οδό για την αντιμετώπιση των διαταραχών του πυελικού εδάφους. Αποτελεί την πραγματικά ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο που μπορεί να πραγματοποιηθεί στην συντριπτική πλειονότητα των ασθενών. Σε αντίθεση με τις εναλλακτικές μεθόδους που περιλαμβάνουν οπωσδήποτε τομές στην κοιλιά, καθώς και χειρισμούς στα ενδοκοιλιακά όργανα, στην κολπική χειρουργική κάθε τέτοια παρέμβαση δεν είναι απαραίτητη. Σε κάθε περίπτωση κοιλιακού χειρουργείου (λαπαροσκοπικού ή λαπαροτομίας) η χορήγηση γενικής αναισθησίας είναι απαραίτητη πράγμα που δεν είναι εφικτό σε όλες τις ασθενείς.

Η ανάρρωση των ασθενών ύστερα από κολπικό χειρουργείο είναι ταχύτατη, σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να αφήσουν το νοσοκομείο εντός 24 ωρών και να επιστρέψουν πλήρως στις δραστηριότητές τους μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οι ανάγκες για αναλγησία στην μετεγχειρητική περίοδο είναι στοιχειώδεις, οι κίνδυνοι για επιπλοκές περιορισμένοι, η ικανοποίηση των ασθενών κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Από αναισθησιολογικής απόψεως το σύνολο σχεδόν των επεμβάσεων της κολπικής χειρουργικής μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό περιοχική αναισθησία (ραχιαία ή επισκληρίδιο) πράγμα που τις κάνει κατάλληλες ακόμα και για «εύθραυστους» ασθενείς προχωρημένης ηλικίας με συννοσηρότητες. Υπάρχουν δε δημοσιεύσεις στη βιβλιογραφία από έγκριτους χειρουργούς πυελικού εδάφους που πραγματοποιούν τις επεμβάσεις αυτές ακόμα και με τοπική αναισθησία.

Η πρόοδος των λαπαροσκοπικών και στην συνέχεια των ρομποτικών τεχνικών χειρουργικής αντιμετώπισης των διαταραχών του πυελικού εδάφους που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες έχει εμπλουτίσει την φαρέτρα των χειρουργών με μια ποικιλία αποτελεσματικών χειρουργικών επεμβάσεων. Συχνά μάλιστα η λαπαροσκοπική προσπέλαση επιτρέπει την ταυτόχρονη διάγνωση και θεραπεία καταστάσεων που ενίοτε συνυπάρχουν με τις διαταραχές του πυελικού εδάφους οι οποίες αποτελούν το κατεξοχήν αντικείμενο της Ουρογυναικολογίας.

Στο Ιατρείο Ουρογυναικολογίας στο «Υγείας Μέλαθρον» πιστεύουμε στην αξιοποίηση όλων των τεχνικών προς όφελος των ασθενών που μας εμπιστεύονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που τις απασχολούν. Έχουμε ιδιαίτερα αναπτύξει τα τελευταία 7 χρόνια λειτουργίας του Ιατρείου Ουρογυναικολογίας όλο το φάσμα των επεμβάσεων της κολπικής χειρουργικής. Δεν είναι υπερβολικό να υποστηριχθεί ότι στο «Υγείας Μέλαθρον» λειτουργεί ένα «Κέντρο Αριστείας Κολπικής Χειρουργικής».

Η εξειδίκευση του υπευθύνου του Ιατρείου Ουρογυναικολογίας σε κορυφαία κέντρα της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας, η διαρκής ενημέρωση και επικαιροποίηση των γνώσεων με την συμμετοχή σε συναφή συνέδρια και σεμινάρια και η συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της χειρουργικής ομάδας αποτελούν εγγύηση για τα επιτυχημένα αποτελέσματα.

Με ιδιαίτερη χαρά παρατηρούμε την ανανέωση του ενδιαφέροντος σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο για την κολπική χειρουργική ακόμα και για τεχνικές που τα προηγούμενα χρόνια είχαν σχεδόν περιπέσει σε λήθη. Η αναγνώριση των εμφανών πλεονεκτημάτων των κολπικών επεμβάσεων σε σύγκριση με τις εναλλακτικές μεθόδους συντελεί στην επιστροφή των χειρουργών πυελικού εδάφους στις «ρίζες» της γυναικολογικής χειρουργικής. Και όντως ήταν οι κολπικές χειρουργικές επεμβάσεις οι πρώτες που ιστορικά πραγματοποιήθηκαν τον 19ο αιώνα σε ανθρώπους με ανεκτά αποτελέσματα σε εποχές όπου η πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων αποτελούσε πραγματικό κίνδυνο για την επιβίωση των ασθενών. Ευτυχώς έχει «κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι» από τότε. Η ασφάλεια των ασθενών αποτελεί πρώτιστο ενδιαφέρον και στόχο της Ιατρικής που επιτυγχάνεται με την πρόοδο στις χειρουργικές, αναισθησιολογικές τεχνικές και στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Στο πρόσφατο συνέδριο (Μάιος 2023) του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Μαιευτικής-Γυναικολογίας (EBCOG) που διεξήχθη στην Κρακοβία, σε συνεδρία αφιερωμένη στην Ουρογυναικολογία, οι διαλέξεις ήταν αφιερωμένες σε κολπικές επεμβάσεις που αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά προβλήματα του πυελικού εδάφους. Διεθνείς εξπέρ στον τομέα της Ουρογυναικολογίας παρουσίασαν την εμπειρία τους και αντάλλαξαν απόψεις με τους συνέδρους επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την αξιοπιστία των κολπικών χειρουργείων.

Στο «Κέντρο Αριστείας Κολπικής Χειρουργικής» που λειτουργεί στο «Υγείας Μέλαθρον» έχουν αντιμετωπιστεί τα τελευταία 7 χρόνια πλήθος ασθενών με προβλήματα από όλο το φάσμα των διαταραχών του πυελικού εδάφους, πιο συχνά πρόπτωση πυελικών σπλάχνων με ή χωρίς ακράτεια ούρων. Αρκετές από αυτές τις ασθενείς είχαν χειρουργηθεί ξανά στο παρελθόν για συναφή προβλήματα ή παραπέμφθηκαν στο Ιατρείο Ουρογυναικολογίας από άλλα κέντρα της χώρας. Κεντρικό στόχο και επιδίωξη μας αποτελεί η εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ασθενών μας και η από κοινού λήψη αποφάσεων ύστερα από πλήρη και ενδελεχή ενημέρωση της ασθενούς σχετικά με την κατάστασή της. Για την ενημέρωση των ασθενών μεταξύ άλλων χρησιμοποιούνται: διαγράμματα, εποπτικό υλικό, πληροφοριακά φυλλάδια και συνοπτικές παρουσιάσεις από διεθνείς επιστημονικές ενώσεις σε μετάφραση. Παρέχουμε στις ασθενείς μας προσωπική φροντίδα, άμεση πρόσβαση και διαθεσιμότητα. Γίνονται, στο μέτρο του δυνατού, σεβαστές οι προτιμήσεις και οι επιθυμίες των ασθενών σχετικά με την θεραπεία τους. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να εξηγείται η απόκλιση από τις επιθυμίες τους. Αξίζει ίσως να σημειωθεί ότι δεν χρειάστηκε σε καμία περίπτωση να παραπεμφθεί για αντιμετώπιση σε άλλο κέντρο ασθενής που επισκέφθηκε το Ιατρείο Ουρογυναικολογίας στο «Υγείας Μέλαθρον».

Η εμπειρία που έχει σωρευθεί στο κέντρο μας μας επιτρέπει να εγγυόμαστε τη βέλτιστη θεραπεία στις ασθενείς που μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους. Η ενίσχυση και ο εμπλουτισμός του «Κέντρου Αριστείας Κολπικής Χειρουργικής» με εξειδικευμένο προσωπικό, η εκπαίδευση νέων συναδέλφων και η συμμετοχή σε πολυκεντρικές μελέτες αποτελούν στόχους που ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται.

 

Κωνσταντίνος Μπλάνας

Διευθυντής Γυναικολογικού Τμήματος

Χειρουργικού Τομέα

Γενικής Κλινικής «Υγείας Μέλαθρον»

f2_article_26
Η ακράτεια ούρων είναι ένα συχνό πρόβλημα υγείας με σοβαρές ψυχοκοινωνικές προεκτάσεις και επιβαρυντική επίδραση στην...
f2_article26
Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο test για την έγκαιρη διάγνωση ακόμη και ενός μικρού εμφράγματος (με προσοχή όμως στις εξαιρέσεις).
f2_article20
Στο Καρδιολογικό Εργαστήριο Υπερήχων του Καρδιολογικού Τμήματος του “Υγείας Μέλαθρον” εκτελείται από ετών το σύνολο των αναίμακτων...
×

Τα cookies μας βοηθούν να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

PID: 1817312 addPage -> ok